Schoolbaan

gymnasium, atheneum, havo, mavo, vmbo-k, vmbo-b en LWOO

 

merelroos website

Aan het woord: Merel Roos

“Ik koos bewust voor eerst drie jaar op deze locatie. Het was voor mij een soort veilige school waar ik mij direct thuis voelde. Ik had een havo-vwo-advies, maar het werd snel duidelijk dat het vwo zou worden. Op dat niveau kreeg ik drie jaar les van betrokken docenten.

Veel huiswerk, veel toetsen en meestal mooie uitdagende lessen. Het leren ging mij redelijk makkelijk af. Dan is het zaak dat een docent ziet dat je extra stof nodig hebt, dat je geprikkeld wordt. Als een docent goed les geeft, word je er beter van, wordt een vak interessanter.

Overstap viel mee

Ik zat in een Xpressie klas. Er werd veel aandacht besteed aan muziek. In dat vak doe ik nu eindexamen vwo. Mede daarom bewaar ik goede herinneringen aan mijn eerste drie jaren op de middelbare school. De overstap naar locatie Mariënpoel viel in veel opzichten mee, het overkwam mij gewoon.

Goede voorbereiding in eerste drie jaar

Hoewel in de bovenbouw van het vwo  andere vaardigheden van het onderwijs aan bod komen, bijvoorbeeld zelfstandig werken. En je bent je plotseling bewust van het feit dat het eindexamen in beeld komt. Ik zit nu in mijn examenjaar. De tijd dat de docent je aan de hand meeneemt is sinds de bovenbouw van het vwo voorbij. Je moet het echt zelf doen. Het is belangrijk dat je in de eerste drie jaar daar goed op wordt voorbereid.”

Gymnasiumbrugklas? Doen!

Leer je gemakkelijk? Heb je een brede belangstelling en ben je een doorzetter? Dan voel je je thuis in onze gymnasiumbrugklas.

In de gymnasiumbrugklas krijg je twee uur per week Latijn. In de tweede klas komt daar Grieks bij. Dat zijn dan wel ‘dode talen‘ (talen die niet meer gesproken worden), maar ze zijn nog steeds belangrijk. Zo komt bijvoorbeeld kennis van deze talen goed van pas bij Nederlands, geschiedenis en de moderne talen Frans, Duits en Engels.

We besteden in de lessen ook veel aandacht aan de cultuur van de Romeinen en de Grieken en hun invloed tot in onze tijd. Dat is niet alleen leuk en spannend, je begrijpt daardoor ook vaak meer van de wereld waarin je leeft. Met de gymnasiumleerlingen van de Mariënpoelstraat ga je ook een aantal keer naar het buitenland, bijvoorbeeld Trier in de derde klas en in de vijfde klas gaan we een week naar Rome.

Gymnasium Schoolbaan
Op de Schoolbaan wordt het gymnasium aangeboden in klas 1, 2 en 3. Daarna maak je, net als de havo- en atheneum- leerlingen de overstap naar de Mariënpoelstraat in Leiden.

Waarom Latijn en Grieks?
Door Latijn en Grieks zijn andere vakken als Duits, Frans, Engels en Nederlands veel makkelijker. Zeker voor je grammatica. Later heb je er veel aan. Door verschillende uitstapjes, excursies en reizen leer je veel over de cultuur van de Romeinen en Grieken en hun invloed tot in onze tijd.

"De gymnasiasten zijn het eens: Het hoogtepunt van onze schooltijd tot nu toe? De Rome-reis. Geen twijfel mogelijk! 

havo_vwo_bona_1.png

Aan het woord: Diana en Tein

“Klassieke talen is een erg leuk vak”

Diana en Tein zitten in de tweede klas van het gymnasium. Ze delen beiden de interesse voor de klassieke talen.

Diana had een havo advies. Nu dus op het gymnasium. Hoe is dat gegaan? “Mijn basisschool dacht dat gymnasium te moeilijk voor mij zou zijn. Ik wilde graag meer. Deze school bood mij de kans te bewijzen dat ik inderdaad meer in mijn mars had. Mijn mentor in de eerste klas heeft het geregeld. Ik heb een half jaar proef gedraaid, volgde gewoon het vak klassieke talen. Toen bleek dat ik het gymnasium niveau voor alle vakken aankon, werd ik in de vwo klas geplaatst. Het gaat prima, ik haal goede cijfers en ik heb nog tijd om te voetballen. Wat ik later worden wil? Dokter.”

Voor Tein was het een uitgemaakte zaak dat hij naar locatie Schoolbaan ging. “Op de basisschool deed ik mee aan een gymnasiumproject van het Stedelijk Gymnasium. Bovendien heb ik het verrijkingsproject op deze locatie gevolgd. Ik wilde echt naar het gymnasium om architectuur te studeren. Het lijkt me geweldig later kermisattracties en huizen te ontwerpen. We hebben drie uur klassieke talen in de week. We missen daardoor een uur Engels en een uur Nederlands. Die stof halen we zelfstandig in. Via een speciale App zien we welke stof is behandeld en het huiswerk dat is opgegeven. Daar word je best zelfstandig van. We moeten hard werken, maar dat is niet erg. De lessen bevatten voldoende uitdaging. Zo krijgen we bij Engels nu les van een Engels sprekende stagiaire. In die les spreken we nu geen Nederlands meer. Op die manier leer je de taal beter spreken.”

dsc8518

Meer weten?

Kom naar de open dagen. Of schrijf je in voor een schoolbaan.bonaventuracollege.nl/naar_het_bona/persoonlijke_rondleiding