Historie

ULO

Onze school begon als “R.K. U.L.O. voor Alkemade en Omstreken”. Deze school voor Uitgebreid Lager Onderwijs (ulo) werd in 1964 gesticht om te voorzien in een groeiende behoefte om kinderen na de lagere school binnen de gemeente Alkemade te laten doorleren. De school kreeg de naam “Johannes XXIII”, een vernoeming naar de paus uit deze tijd.

Zo’n veertig leerlingen hadden zich in 1964 aangemeld voor het eerste leerjaar. Er waren plannen voor een nieuw schoolgebouw, maar de eerste jaren werden de lessen gegeven in een voormalige lagere school aan de Kerkstraat in Oude Wetering.

Mavo Johannes XXIII

Door de invoering van de Mammoetwet in 1968 werd het ulo als onderwijstype vervangen door het Middelbaar Algemeen Vormend Onderwijs (mavo) en werd de school omgedoopt tot “R.K. M.A.V.O. Johannes XXIII”. In 1971 werd het nieuwe schoolgebouw in Roelofarendsveen geopend en hierin is onze school nog steeds gevestigd.

Bonaventuracollege

In 1993 fuseerden alle katholieke middelbare scholen in de regio Leiden. MAVO Johannes XXII, Bonaventura College, Agnes College en Gilde in Leiden gingen op in scholengemeenschap “Alverna College”. Al na een paar jaar ging de scholengemeenschap verder onder de naam Bonaventuracollege.

Onze school werd hernoemd tot “Bonaventuracollege Schoolbaan”. Het onderwijsaanbod in Roelofarendsveen werd verbreed naar mavo, havo en vwo.  In 2001 kwam het schoolgebouw na renovatie en uitbreiding in de huidige vorm.

Sluiting

Het bestuur van de Stichting Confessioneel Onderwijs Leiden besloot dat de school per 1 september 2019 zijn deuren sluit. Daarmee komt na 55 jaar een einde aan het voortgezet onderwijs in de gemeente.